Skip til hoved indholdet

Lokalsamfund

På Lolland lever livet i idylliske og velfungerende byer og landsbyer.

Her kan du læse mere om de forskellige lokalsamfund og byer.

Siden udbygges løbende. 

 


 

Nakskov - byen ved fjorden 

12.665 indbyggere. Kommunens største by. 

Nakskov er Lollands største by og købstad. Helt unikt ligger byen placeret ved Nakskov Fjord, og den har en af Danmarks ældste gågader med et rigt handelsliv, spisesteder og flere specialbutikker. 

Nakskov er et af de mest velbevarede kulturmiljøer med bindingsværkhuse og baggårde med roser. Der er hyggelige gader og små stræder ned til Nakskov Havn, hvor du finder den unikke havnefront med særprægede huse og Sankt Nikolais kirketårn i baggrunden. Havnen er en livlig erhvervshavn med store industriarealer tilknyttet. 

I centrum ligger byens torv, Axeltorv, hvor de lokale om sommeren samles til hyggelige arrangementer og markedsdage. 

Læs mere på Nakskov Handel & Erhverv.

Flere små og mellemstore virksomheder har hjemme i Nakskov. Blandt andet Vestas og Nordic Sugar. En ny statslig arbejdsplads er også flyttet til byen. I september 2019 åbnede NOTA (Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder) på Axeltorv. 

Aktivt fritidsliv

Byen byder på et aktivt foreningsliv inden for blandt andet gymnastik, dans, svømning, fodbold, triatlon, musik og teater.

Nakskov Idrætscenter er der svømmehal og sportshaller. Desuden er centret et samlingspunkt for både sport, kultur og events. 

I Nakskov Teatersal afholdes der teaterforestillinger, koncerter med store danske musikere og dansk stand-up.

De mindre koncerter holdes i 'Huset i Nakskov' og i 'Magasinet', hvor byens heavy metal klub hører til.    


"I Nakskov har jeg alt inden for kort afstand, og et væld af muligheder inden for kultur, netværk, organisationer, sport, koncerter, teater og meget mere. Samtidig ligger byen tæt på skov og strand, så alle muligheder er åbne - jeg skal blot række ud og bruge dem." 

- Merete, velkomstambassadør i Nakskov 


Naturoplevelser 

I Nakskov er naturen din nærmeste nabo. Her indbydes der til sejlads og spændende frilufts- og naturoplevelser, og ikke langt fra centrum finder du den populære strand og badebro ved Hestehovedet. 

Hvert år afholdes Nakskov Fjorddage med masser af aktiviteter og oplevelser i naturen for hele familien. 

Læs mere på Naturlandet Lolland-Falster.

Uddannelse

Nakskov er centrum for uddannelsessteder på Lolland. På Campus Nakskov er Gymnasium og HFCELFVUC og 10. klasse samlet. Der er også bibliotek, teatersal og meget mere.

I byen finder du også en FGU-skole, en forberedende grunduddannelse, som startede op i 2019. 

Daginstitution og skole  

Byens fire skoler, ByskolenStormarkskolenPrivatskolen Nakskov og Stenoskolen ligger i bymidten tæt på sportshal og grønne områder. 

De unge fra 7.klasse og op kan gå i Ungdomsklub, hvor der er mange aktiviteter med jævnaldrende. 

Har du mindre børn, er der gode pasningsmuligheder i fredelige omgivelser nær by og natur. 

Læs om dagpleje og vuggerstuer i Nakskov. 

Læs om børnehaver i Nakskov. 

Transport 

Med Lollandsbanen kan du komme fra Nakskov til Maribo på 23 minutter i tog, og til Nykøbing Falster på 47 minutter - herfra er der direkte togforbindelse mod København. 

Fra Tårs Færgehavn er der færgeforbindelse til Langeland. 

Bolig

I Nakskov finder du boliger for alle og til formidable priser. Du kan bo tæt på indkøbsmuligheder og spisesteder, eller du kan bo naturskønt tæt på skov, strand og marker. 

Se boliger til salg på Lolland.

Velkomstambassadør

Har du nogen spørgsmål om, hvordan det er at bo i Nakskov, er du velkommen til at kontakte den lokale ambassadør i Nakskov. 

Maribo - byen ved søerne

5.830 indbyggere. Kommunens næststørste by. 

Maribo er en gammel købstad med mange hyggelige små gader, og den majestætiske gamle klosterkirke Maribo Domkirke, som ligger idyllisk placeret ved Naturpark Maribosøerne

Foto: Kim Schou, Nakskov Fotogruppe

Fritid og fællesskab 

I Maribo forenes by og natur. Maribo er en livlig by med butikker, restauranter, spændende oplevelser i naturen og et hav af fritidstilbud.

Du finder både UngdomsskoleMusikskole og mange sportsklubber. Særligt kendt er håndboldklubben Team Sydhavsøerne og Maribo Kajakklub. I Maribo Hallerne ligger byens svømmehal, og udover sport, bruges hallerne jævnligt til forskellige arrangementer.  

Har du lyst, bliver du hurtigt en del af byens fællesskab og de mange arrangementer, der afholdes året rundt. Nørregade Teatret leverer forestillinger året rundt, og hvert år til sommer strømmer der jazzmusik gennem byens gader til den populære Jazz-festival.

Er du til lokale fødevarer, kan du finde dem på de hyggelige torve- og markedsdage eller besøge de lokale spisesteder.  

I Maribo har flere mellemstore og store virksomheder hjemme, såsom Softline, Hospidana og Greenline. Ved afkørsel 48 er en ny erhvervspark ved at blive etableret.  

Daginstitution, skole og uddannelse 

Flytter du til Maribo med børn, er der gode pasningsmuligheder, som tæller dagpleje, vuggestuer, børnehaver, natur- og skovbørnehaver og SFO. Alle ligger de dejligt tæt på smuk og inspirerende natur, skov og parker.

Læs om dagpleje og vuggerstuer i Maribo.

Læs om børnehaver i Maribo.

Ca. 3 kilometer fra centrum i naturskønne omgivelser ligger Blæsenborgskolen med klasser fra 0.-6.

I centrum ligger Borgerskolen fra 7.-10. klasse samt privatskolen Sankt Birgitta fra 0.-9. klasse.

I bymidten finder du også de lokale ungdomsuddannelser Maribo GymnasiumVUC StorstrømCELF og FGU-skole

Transport 

Maribo er en god pendlerby. Du kan komme til Nakskov i tog på bare 21 minutter og Nykøbing Falster på 24 minutter. I bil kan du efter få minutters transport være på vej mod Sjælland eller Tyskland.  

Bolig

Ønsker du lejebolig, parcelhus eller hus med udsigt til vandet? I Maribo finder du alle boligtyper og til formidable priser. Find din drømmebolig her.

Velkomstambassadør 

Ønsker du at vide mere om Maribo, er du velkommen til at kontakte den lokale ambassadør i Maribo

Rødby - den gamle købstad

2066 indbyggere. Kommunens tredje største by. 

Beliggende på Lollands sydkyst finder du Rødby. Byen er en gammel købstad med gamle pakhuse og købmandsgårde, smalle, bugtende gader og brostensbelagt torv.

Rødby er, sammen med Rødbyhavn, centrum for det kommende anlægsbyggeri af Femern-tunnelen, og dette vil skabe gode muligheder både for byens erhverv og lokalsamfund. 

Fritidsliv 

Flytter du til Rødby, kommer du ikke til at kede dig. I byen finder du blandt andet en svømmehal og Rødby Boldklub, som holder til på det lokale stadion. Du kan også gå i det lokale motionscenter, hvor der er træningsinteresserede i alle aldre. I Rødbyhavn Sportshal, ikke langt fra Rødby, holder blandt andet den populære håndboldklub Rødby HK til. 

Ikke langt fra Rødby ligger Lolland Falster Airport, som er hjemhørende for en del klubber indenfor svævefly, faldskærm og motorfly. 

Det gamle pakhus i Rødby er borgernes kulturhus og samlingssted, og danner rammerne for en borgerbevægelse, der vil skabe nyt liv i Rødby. 

Naturen i og omkring Rødby   

Landskabet omkring Rødby er fladt og præget af marker, klitter, enge og strand. Fra Rødby er der ikke langt til kysten, hvor du finder flere gode badestrande med fine forhold for surfing, sommerhusområder og ikke mindst det sydlollandske dige.

Lystfiskerne holder til ved havnen i Rødbyhavn, hvor der også er en lille lystbådehavn.

Børnehave, skole og klub

Byens skole, Rødby Skole, rummer 0.-9. klassetrin og førskole/SFO. 

Der er skønne legeområder, og skolen har svømmehal, idrætshal og motionscenter som nærmeste nabo. 

Læs mere om Rødby Skole.

For de mindre børn er der vuggestue og børnehaven Vandloppen, som er centralt placeret i byen. 

Unge fra 7. klasse og op til 18 år kan gå i Rødby Ungdomsklub, hvor der er en masse arrangementer, og plads til at have det sjovt med jævnalderende.  

Transport 

Fra Rødby er der få minutter til motorvejen, og til hovedbyerne Maribo og Nakskov er der mellem 15 og 27 minutters køreafstand.  

Byen ligger tæt på togstation i Rødbyhavn med togforbindelse i retning mod Nykøbing Falster og København, færgeforbindelse til Tyskland og den kommende Femern-tunnel. Når tunnelen står klar i 2028, vil det tage syv minutter i tog og 10 minutter i bil til Puttgarden i Tyskland.   

Foto: Jens Larsen, Nakskov Fotogruppe

Bolig 

Er du på udkig efter leje eller eje? I Rødby er der mange muligheder og til formidable priser. Se boliger til salg på Lolland.

Velkomstambassadør 

Har du nogen spørgsmål om, hvordan det er at bo i Rødby, er du velkommen til at kontakte den lokale ambassadør i Rødby.

Læs også artiklen i Folketidende 'Rødby er en fantastisk by at bo i'.  

Rødbyhavn - byen ved havnen 

1.624 indbyggere. Kommunens fjerde største by. 

På Lollands sydkyst ligger havnebyen Rødbyhavn. Byen er et trafikknudepunkt, og med den faste forbindelse over Femern Bælt får Rødbyhavn en central placering i den kommende Femern Bælt Region mellem de to metropoler København og Hamborg.  


"Vi nyder gåture ved stranden og på diget langs kysten. Om sommeren dyb i havet. I hallen dyrkes der forskellig sport, og på det lille bibliotek kan vi låne film, musik og bøger." 

- Susan, velkomstambassadør i Rødbyhavn


Naturskønne omgivelser og en aktiv havn

Rødbyhavn ligger ud til Østersøen tæt på naturskønne omgivelser, badestrande, sommerhusområder og ikke mindst det sydlollandske dige. På havnen summer det med liv fra såvel fiskere som fragtskibe, der lander deres fangst og gods. Havnen indholder også en mindre lystbådehavn. 

I byen finder du de store virksomheder som Lalandia, Scandlines, specialinstitutionen Kofoedsminde og Codan Medical. 

Børn og unge

Børn i skolealderen går på Rødby Skole, som ligger 4 kilometer fra Rødbyhavn.   

Læs mere om Rødby Skole.

De små går i børnehaven Solstrålen, som er en satellitbørnehave til Vandloppen i Rødby. Børnehaven ligger tæt på skovområder med stisystemer, som flittigt benyttes til gåture. 

For de unge fra 7. klasse og op til 18 år tilbydes der ungdomsklub i Rødby, hvor der er en masse arrangementer. 

Fritid

I byen finder du en sportshal, hvor der dyrkes forskellige sportsgrene, som håndbold og gymnastik, og på gågaden ligger et lille bibliotek, hvor du kan låne film, bøger og musik.

Det populære feriecenter Lalandia ligger i Rødbyhavn, og er et vigtigt samlingspunkt for turister såvel som lokale. Her er der både badeland, biograf, bowling, skøjtebane, restauranter, butikker og meget mere.

Transport 

I Rødbyhavn er der færgeforbindelse til Tyskland, og fra Rødby Færge Station er der togforbindelse i retning mod Nykøbing Falster og København. Byen ligger i nærhed til motorvej og til hovedbyerne Maribo og Nakskov er der mellem 20 og 30 minutters kørsel.

Når den kommende Femern-tunnel står klar i 2028, vil det tage syv minutter i tog og 10 minutter i bil til Puttgarden i Tyskland. 

Bolig

Den lille havneby rummer både fine bymæssige miljøer og gode boligområder tæt på havet og i naturskønne omgivelser. Se boliger til salg på Lolland.

Velkomstambassadør 

Har du nogen spørgsmål om, hvordan det er at bo i Rødbyhavn, er du velkommen til at kontakte den lokale ambassadør i Rødbyhavn.