Tilbage til Lolland

I et parcelhuskvarter i Maribo bor Nicolai og Maja sammen med deres to døtre, Vilde på fem år og Neel på to år.

Nicolai og Maja er født og opvokset i Rødbyhavn på Lolland. Som mange andre unge fra Lolland vendte de snuden mod storbyen for at arbejde og studere, da de blev færdige med deres ungdomsuddannelse.

Fra 56 til 120 kvadratmeter

Efter otte år i storbyen valgte de at skifte deres 56 kvadratmeter lejlighed i København ud med et hus i Maribo på 120 kvadratmeter.  

For Nicolai og Maja var boligpriserne på Lolland attraktive. Selvom familien flyttede fra lejlighed til hus, betaler de nu 2.000 kr. mindre i leje om måneden, end da de boede i København.

”Det er jo vildt, hvad man får for pengene hernede. Det er umuligt at finde et hus til en nogenlunde pris i København. Særligt hvis det er med SU og én indkomst,” fortæller Nicolai.

Nicolai er kørende sælger i Vordingborg og på Lolland og Falster, og Maja læser til skolelærer. Indtil videre er de tilfredse med at bo til leje, men planen er, at de skal bygge deres eget hus, når Maja er færdiguddannet.   

Børnevenlige Lolland

Muligheden for at komme tættere på familien var også en væsentlig grund til, at Nicolai og Maja vendte tilbage til Lolland. De tilbringer mere tid sammen med bedsteforældrene, og det er en stor hjælp, at bedsteforældrene hurtigt kan træde til og passe pigerne.

Maja fortæller, at det i det hele taget har været befriende for familien at flytte til Lolland, som er mere børnevenlig.  

”At bo med et lille barn i en lejlighed i København kan være svært. Det var en stor stressfaktor, at vi hele tiden skulle tage hensyn til både under- og overboer. Og når vi skulle ud med Vilde i gården eller i parken, skulle vi altid pakke en taske. Her kan vi bare lige åbne døren og gå ud i haven.”

Nicolai er enig, og tilføjer:

”Idéen om, at mine døtre skal vokse op i Københavns gader, huer mig ikke. Jeg vil gerne give mine døtre den samme behagelige og trygge barndom, som jeg fik på Lolland.”

En del af et samfund

Nicolai og Maja er enige om, at det bedste ved Lolland er at være en del af et samfund, og selvom de har været væk fra Lolland i otte år, så er de hurtigt blevet en del af fællesskabet igen.

Mange af deres venner er også flyttet tilbage til Lolland, og sammen med barndomskammeraterne driver Nicolai barndoms fodboldklubben i den lille by Tirsted på Lolland.

”Jeg nyder at kunne have indflydelse. Jeg er med til at drive klubben videre og udvikle den, og det giver mig en følelse af at være en del af et samfund.” 

”Ja, og når man færdes rundt i byen, møder man altid nogen, man kender. Så står vi der og sludrer lidt. Det giver også følelsen af at være en del af samfundet,” tilføjer Maja.