Tid til familien

På en stor gård i Vesternæs på Vestlolland bor Christian og Tina sammen med deres fire børn, Hannah, Caya, Sigrid og Carl Johan.

Christian og Tina er begge født og opvokset på Lolland, og har overtaget gården fra Christians forældre.

Christian passer gården og Tina er selvstændig stresskonsulent og coach, men planlægger sin arbejdsdag, så hun kun arbejder, når børnene er i skole.

”Det har vi prioriteret, fordi vi sætter familielivet højt. Der skal være tid til at være sammen. Både børnene og jeg er glade for, at jeg kan hente dem fra skole, og at vi har eftermiddagen sammen,” fortæller Tina.

Familie på farten

Når familien ikke er på gården, er de som oftest på farten. Christian træner Carl Johan og hans kammerater i fodbold, og pigerne går til poledance og disco, mens badminton er den helt store familiesport.

Familien nyder også at deltage i forskellige arrangementer i Nakskov eller i lokalsamfundet. Det kan være arrangementer på biblioteket, koncerter, teaterforestillinger og markeder.

”Hvis man har lyst til det sociale, bliver man hurtigt inkluderet. Der er super mange tilbud for børnefamilier – og mange af arrangementerne er gratis,” siger Tina.

Der mangler ikke noget på Lolland, mener familiens 15-årige datter Hannah. ”Her er dejlig natur, og der er ikke langt til caféer, restauranter og butikker i Nakskov. Og får man lyst til lidt oplevelser i storbyen, tager vi bare et smut til København,” siger hun.  

”Ja, og så bor både farmor, farfar, mormor, morfar, tanter, onkler og venner tæt på. Så vi har alt det, vi skal bruge,” tilføjer Tina.

Naturen og havet – et særligt fristed

Blot 500 meter fra gården ligger stranden, som er et fristed for familien. Om sommeren bader de hver dag til solnedgang. Når det bliver køligere i sensommeren, samles familien om et bål på stranden og laver snobrød.  

Familien sidder foran bål på stranden og laver snobrød
Familien Stentebjerg laver snobrød over bål på stranden.

Hannah mødes tit med venner på stranden, hvor de går ture eller cykler på diget.

”Lolland giver mig tryghed. Tryghed, fordi man ved, hvem alle er. For eksempel har vi et enormt stærkt sammenhold på skolen, fordi den ikke er så stor,” fortæller Hannah.

På spørgsmålet om Hannah selv vil bo på Lolland, når hun bliver voksen, er hun ikke det mindste i tvivl. Det vil hun. Når hun har taget en uddannelse i en af de større byer, vil hun helt sikkert vende hjem til Lolland.  

Fåret Ronaldo

Også familiens 8-årige søn Carl Johan har planer om en fremtid på Lolland. Han kan godt lide at hjælpe sin far i stalden, og vil gerne overtage gården sammen med sin fætter. Carl Johan nyder tydeligvis landmandslivet og lysten til at drive landbrug er en del af hans DNA.

Udover opdræt af grise, har familien på hobbyplan nogle får, et par hunde, katte, marsvin og ænder. Carl Johan er særligt glad for fårene, som da også i ny og næ får navne som 'Uld Hanne' og 'Ronaldo'.

De fire børn sammen med får og kid
Familiens fire børn sammen med 'Uld Hanne' og 'Ronaldo'.

Caya på 13 år og Sigrid på 11 år er ligesom deres søskende Hannah og Carl Johan glade for at bo på landet og på en gård, hvor der er dyr, natur og masser af plads.

Til forskel fra en del børn opvokset i byerne, bruger børnene aktivt naturen som en helt almindelig del af deres hverdag. De går tur med hundene, bader på stranden, cykler og klatrer i træer.

Det betyder i det hele taget meget for familien at være tæt på naturen, fortæller Tina.

”Vi får mulighed for at følge årstidernes gang. For eksempel en snestorm. Sådan en er ikke så voldsom i andre byer, som den er på Lolland. Og vi lægger mærke til de små ting. Lærkens sang og stjernerne på himlen. Den slags små oplevelser i hverdagen gør, at vi elsker at bo på Lolland.”