Vi vidste slet ikke, hvor meget vi savnede roen

Storbyens stress og støj er byttet ud med ro og nærvær, efter at Julia og Brian Odintsova-Nimb og sønnen Damien er flyttet til Søllested på Lolland

Julia og Brian Odintsova-Nimb levede et helt almindeligt liv i Storkøbenhavn med arbejde, restaurantbesøg og forbrug af byens mange oplevelser, og de gik egentlig ikke med tanker om at flytte, men da Danmark lukkede ned under Corona, fik de pludselig tid til at overveje, hvad de ville med deres liv, og det har nu resulteret i et idyllisk bindingsværkshus på Lolland.

Mor, far og søn sidder i deres shelter i baghaven
Julia og Brian Odintsova-Nimb og sønnen Damien på 2 år er begejstrede for deres nye liv på Lolland, efter de byttede rækkehuset i Albertslund ud med et bindingsværkshus i Søllested.

"Vi boede i et rækkehus i Albertslund og levede et helt almindeligt liv. Jeg arbejdede fuld tid hos kommunen, og min mand var butikschef. Vi levede et liv, som de fleste andre i Storkøbenhavn, men da Coronaen kom, begyndte vi at nyde naturen mere og mere, og under vores mange gåture i Vestskoven talte vi om, at det kunne være dejligt med et sommerhus," fortæller Julia Odintsova-Nimb. 

De begyndte derfor at kigge på sommerhuse i de traditionelle sommerhusområder. 
"De kostede næsten alle sammen over én million kroner, men da vi begyndte at se, hvad vi kunne få for en halv million, kom der lige pludselig mange huse på Lolland. Vi kørte derfor ned og så på nogle huse og blev helt forelsket i området. Her er helt stille, naturen er fantastisk og vandet er tæt på, så da der pludselig kom en perle til salg, slog vi til. Det er et ældre bindingsværkshus med stor have med shelter og bålplads." 

Købte huset som flexbolig

Huset blev købt som flexbolig i oktober 2020, og Julia og Brian Odintsova-Nimb kunne derfor bruge huset som fritidsbolig, da der ikke er bopælspligt i en flexbolig.

"Det var helt perfekt, at det var en flexbolig. De første par år brugte vi det som sommerhus, så det gav os muligheden for at lære området at kende og mærke efter, om det nu også var det rigtige. Og det var det. Hver gang vi kom herned, kom det næsten bag på os, hvor fedt her var, så i december sidste år flyttede vi fast herned, og det har vi bestemt ikke fortrudt," fortæller Julia og tilføjer, at familien er blevet taget rigtig godt imod.

"Når man bor ude på landet, går det hele mere stille og roligt. Her tager man tingene, som de kommer, og så taler man med hinanden. I Albertslund sagde jeg måske hej til vores naboer fire gange. Her taler vi sammen dagligt, og de kender os jo også fra vores mange ferier og weekender, inden vi flyttede herned, så vi har et rigtig godt forhold til vores naboer." 

Portræt af familien foran deres hus i Søllested
Julia og Brian Odintsova-Nimb har fundet en helt anden ro i dagligdagen, efter de er flyttet til Lolland.

Mindre stress på Lolland

Før flytningen til Lolland var Brian selvstændig med eget firma, men han er nu postbud, mens Julia er selvstændig ergoterapeut og deltidsansat i Lolland Kommunes genoptræningsafdeling.

"Jeg kan mærke på Brian, at han ikke er stresset mere. Og i Albertslund var vores søn i en integreret institution med 118 børn. Her er han hos en dagplejer med fire børn, så han er også blevet meget mere rolig. Her kan han bare løbe ud i haven og lege, og alle vores naboer kender ham og passer på ham. Her er ingen larm og ingen motorvej. Vi vidste slet ikke, hvor meget vi savnede roen, og så er stjernehimlen også smukkere hernede," påpeger Julia Odintsova-Nimb.

Alle fordomme er gjort til skamme

Det er ingen hemmelighed, at der kan være fordomme om livet på Lolland, men både Julia og Brian er helt uforstående overfor det ry, som Lolland har. 

"Vi forstår det slet ikke. Her er virkelig dejligt. Her er en familiær stemning, og så er naturen lige udenfor døren, og vi glæder os rigtig meget til at komme endnu mere ud i naturen, når vejret bliver bedre. Vi taler både om at tage jagttegn og sejle i kajak, og det er bare meget nemmere hernede, fordi det hele er tæt på." 

Ud over roen og naturen har økonomien også spillet ind i overvejelserne om at flytte til Lolland. Julia og Brian Odintsova-Nimb har regnet sig frem til, at de kan spare 12-15.000 kr. om måneden i forhold til at bo i Albertslund. 

"Det er rigtig mange penge at spare, og mange af vores venner har da også fået et andet syn på Lolland, efter de har besøgt os i Søllested. Og flere af dem har også købt en flexbolig, og de oplever også, at Lolland er et superfedt sted," slutter Julia Odintsova-Nimb. 


Artiklen er oprindeligt bragt i Politikens Boligtilæg "Flyt til" maj 2023.

Tekst: Jakob Rohde-Brøndum

Foto: JP-Foto